Lagün tipi bir haliç olan Çeşme, Alaçatı Sulak Alanı yaklaşık 250 hektar büyüklüğündedir. Haliç, gelgitlerin görüldüğü kıyılarda akarsuyun deniz ile buluştuğu doğal bir su yoludur. Huni şeklindeki yapısı, gelgitlerin yarattığı akıntılardan kaynaklanmaktadır. Doğal bir sulak alan olan Alaçatı Sulak Alanı’nın güney sınırında Ege Denizi, kuzey sınırında ise Kutlu Aktaş Barajı bulunmaktadır. Alan içerisinde tuzcul bataklıklar ve küçük kumsallar yer alırken genel bitki örtüsünü zengin çeşitlilikte makilik alanlar oluşturmaktadır.
Bu verimli bitki topluluğu, endemik özelliğe sahip Teltırfılı–Pilularia minuta, Beyaz Kaya Gülü–Cistus monspeliensis ve orkidegillerden Neotinea lactea gibi nadir bitki türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Alaçatı Sulak Alanı’nın hemen hemen her yerinde görülebilen Deniz Börülcesi–Salicornia europaea ve Hasır otu–Juncus acutus bazı kuş türleri için beslenme, sığınak ve üreme alanı sağlamaktadır.
Bunlardan 150 kuş türü, 6 yıllık kuş gözlemi sonucunda, içerisinde Alaçatı Sulak Alanı’nın da bulunduğu Çeşme Yarımadası’nda tespit edilmiştir. Bu türlerden 44 tanesi her mevsim görülebilirken, 28 tanesi sadece kışın, 65 tür ise sadece göç döneminde görülmektedir. Yarımadada toplam 63 kuş türünün, sadece Alaçatı Sulak Alanı’nda ise 24 türün ürediği bilinmektedir.
“Kuş fotoğrafçılığında tür ve yer bilgisi, doğa ile çok daha sahici bir ilişki kurmak açısından son derece önemli.”