Yaptıklarımız

Euro Birdwatch

Ekim 2020, 27nci Avrupa Kuş  Gözlem Günleri-Eurobirdwatch

Bir çok farklı kuş türlerinin yanı sıra, dünyanın en uzun göçmenlerinden; 12 bin kilometreden fazla mesafe kat ederek dünya rekoru kıran kıyı çamurçulluğunu (Limosa lapponica) Eurobirdwatch 2020, Avrupa kuş gözlem günlerinde izleme ayrıcalığına sahip olduk.  Alaçatı sulak alanı bu zorluklu göç yolculuğu sırasında beslenme ve dinlenme için duraklayan sayısız göçmen kuşlarına kaynak sunuyor ve  habitat oluşturuyor.

Su analizi

Alaçatı Sulak Alanı su kalitesi analizi / Eylül 2020

Su olmazsa ve kendi dengesinde var olabilen sulak alanı olmazsa hayat olmaz. Suyun kalitesi sulak alanlarımızın sağlıklı işleyişinde önemli bir gösterge. Bu yönde yapılan araştırmalar sulak alanların korumasında önemli bir rol oynamakta. Bu sebeble Ege Üniversitesi Su Ürünleri fakültesinin değerli desteğiyle Alaçatı sulak alanımızın su kalitesinin analizi için farklı noktalardan ölçüm değerlerini topladık.

Alaçatı Sulak Alanı

Bilgilendirme panoları

Alaçatı Sulak alanının girişine ilk kez konumlanan ve beş ayrı bölümden oluşan bilgilendirme panoların zengin biyolojik çeşitlilikleriyle dünyanın en üretken ekosistemleri arasında yer alan sulak alanlara; özellikle Alaçatı Sulak Alanı’na dikkat çekmek, bilgiyi ulaştırarak bilinmeyini bilir hale getirebilmek, çevreye karşı duyarlı ve etkin toplumsal bilincin oluşturulmasını sağlamak, bu projenin öncelikli amacıdır.

Gönüllülerin samimi birleştirici gücüyle

Önderliğimizde başlayan bilgilendirme panolarının oluşumu, Çeşme Belediyesinin ve gönüllülerin değerli desteğiyle yaklaşık 6 aylık süreç sonunda tamamlanarak, uygulanabilir hale gelmiştir.

Destekçilerimizin bu projeye paylaşımcı, profesyonel yaklaşımlarıyla sağladıkları katkı ve ürettikleri hizmet sulak alanlara karşı sosyal farkındalığın ve girişimciliğin artmasında, doğanın koruyucu anlayışının gelişmesinde ve değer yargılarının oluşmasında çok önemli bir etkendir.
Teşekkürlerimizle

Çeşme Belediyesi – Alaçatı Turizm Derneği – Tantimber – Tekin Mühendislik – Gürcan Dere Design – Tolga Yurdaer Photography – Egeli

Serra Küçükoğlu – Sezai Göksu – Sema Postacıoğlu – Dominic Whiting

KOSK2019

KOSKS – Kış Ortası Su kuşu Sayımları her yıl ocak ve şubat aylarında düzenli olarak uygulanan, su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için kullanılan temel yöntemlerden biri olan, küresel ölçekli, çok kapsamlı biyoçeşitliliği izleme programıdır. Çoğunlukla gönüllülerin katkılarıyla elde edilen sayım sonuçları su kuşları ve habitatları üzerine önemli bir gösterge oluşturmaktadır. Her birimiz sayım gönüllüsü olabiliriz.

Düzenli sulak alan sahası temizliği

Ülkemizde birçok doğa alanında olduğu gibi Alaçatı sulak alan bölgemizde de bırakılan ve düşüncesizce atılan çöpün önüne geçilmiyor. Bu durum doğal yaşama ciddi zarar vermekte, hatta birçok canlının ölümüne neden olabilmekte. Plastik çöpleri yem zannedip yiyerek ölen deniz kuşlarının hikayeleri ne yazık ki yaşanan gerçek trajediler.

Bölgeye sık aralıklarla çöp konteynerlerin yerleştirilmesine ve bu konteynerlerin belediye tarafından düzenli olarak boşaltılmasına rağmen alanda çöp sorunu devam ediyor. Durum böyleyken “Haydi bir kere daha, hep beraber!” çağrımızla Alavya Otel, Çeşme Belediyesi ve gönüllülerin işbirliğiyle Alaçatı Sulak Alanı’nı düzenli olarak çöpten arındırmaya çalışıyoruz.

Destek vermek için etkinlik duyurularımızı takip edin!

29 Ağustos 2019 Alaçatı’nın Kuşları için Bir Aradayız

7’den 70’e herkesin davetli olduğu Alaçatı Sulak Alanı’nı tanıma, tanıtma etkinliği!

WWF – Dünya Doğayı Koruma Vakfı, Çeşme Belediyesi, Alaçatı Turizm Derneği, Alavya Otel ve jazz sanatçısı Su İdil’in destek ve katkılarıyla; halkın da çoşkulu ve yoğun katılımıyla sayısız kuşa yuva olan Alaçatı Sulak Alanı’nı ve habitatını tanımak, tanıtmak amacıyla 29 Ağustos 2019’da sahada ilk kez toplanıldı. Açılış konuşması sırasında Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran Alaçatı Sulak Alanı’na koruyucu bir yaklaşımla sahip çıkılacağına ve bölgenin sürdürülebilir doğa turizminde hak ettiği yere ulaştırılacağına dair söz verdi.

5 Ekim 2019 26. Eurobirdwatch Kuş Gözlem günleri

Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (BirdLife International) ve Türkiye’de Doğa Derneği’nin girişimiyle gerçekleşen; Avrupa’da 26 yıldır, Alaçatı sulak alanının ise 2019 yılında ilk katılımıyla kutlanan Dünya Kuş Gözlem gerçekleşti. Etkinliğin amacı kuşların göçlerine ve yaşam alanlarının korunmasına dikkat çekmek, kuş gözlemciliği, kuşların ekolojik değerleri ve kuş koruma çalışmaları hakkında bilgi vererek katılımcıları kuş gözlemcisi olmaya teşvik etmektir.